суббота

Нові ліки виліковують від наркоманії за три дні

Ізраїльська лікарня в Беер-Якове починає медичні випробування нового препарату, який допомагає позбавиться від наркотичної залежності протягом 72 годин.

Це сенсаційні ліки з давніх часів відомі жителям Африки. Ібогаїн витягують з кори дерева ібога (eboga). Він відомий як один з сильних галюциногенів, використовуваних африканськими племенами в медицині і для здійснення релігійних обрядів. Це речовина вже багато років є приводом для наукових дискусій про використання психотропних речовин в медичних цілях.

Американський лікар, який страждав від наркотичної залежності, випадково відкрив цілющу дію цього препарату. З 90-х років учені досліджують вплив цієї речовини на залежних від наркотиків пацієнтах. Ізраїльська лікарня отримала дозвіл випробувати його на групі з 12 чоловік, що вживають героїн.

Основною метою дослідників є боротьба з незаконним використанням цього засобу. Якщо медичні експерименти підтвердять ефективність ібогаїна, пацієнти зможуть вживати його під спостереженням лікарів.

Доктор Моше Зар-цион пояснює, що препарат діє на процеси в мозку, які пов'язані із залежністю. Відомо, що вживання наркотиків викликає зміни в роботі мозку і нервовій системі. Всього один прийом ібогаїна нейтралізує ці зміни, і мозок починає працювати так само, як він працював до вживання наркотиків. Цей препарат допомагає позбавитися від куріння, алкоголізму і залежності від кокаїну і героїну.

У США троє з пацієнтів, які приймали ібогаїн в рамках медичних досліджень, померли. Лікарі не виявили прямий зв'язок між прийомом ліків і смертю, проте ізраїльські медики уважно спостерігатимуть за роботою серця випробовуваних.