среда

Клітинна терапія хвороби Паркінсона – як уникнути побічних ефектів

Клітини головного мозку, отримані з людських ембріональних стволових клітин (ЕСЬК), значно покращують стан щурів з хворобою Паркінсона. Але часто цьому супроводить поява пухлин – і одній з цілей дослідження, виконаного ученими з University of Rochester і Cornell's Weill Medical College, було знайти вирішення цієї проблеми.

Дослідники вивчали молекулярні сигнали, керівники диференціюванням ЕСЬК і що дозволяють направити її в потрібну сторону. Для лікування різних неврологічних захворювань необхідні нервові клітини певних типів – наприклад, що виробляють мієлін для лікування розсіяного склерозу і дофаминэргические для лікування хвороби Паркінсона. У даній роботі для отримання дофаминовых нейронів використовували sonic hedgehog і чинник зростання фібробластів 8, які присутні в нормальному мікрооточенні при формуванні таких нейронів в головному мозку. Крім того, ЕСЬК, що диференціюються, культивували спільно з иммортализованными астроцитами з відповідної області мозку. Відтворення природного мікрооточення і природних сигналів дозволило отримати майже 70% нейронів потрібного типу, що значно перевершує результати всіх попередніх робіт.

Дофамінергичеськие нейрони потім вводили в головний мозок щурів, на яких моделювали хворобу Паркінсона, і спостерігали за тваринами протягом 10 тижнів. Хворі щури постійно рухалися по кругу, неначе ганяючись за своїм хвостом. Після трансплантації кліток ці кругові рухи поступово припинялися, через 8 тижнів їх вже зовсім не було – щури ходили нормально.

Проте виявилось, що в місці трансплантації у деяких тварин утворилися пухлини. Учені вважають, що їх причиною сталі клітки, що почали диференціювання в нейральном напрямі, але що потім зупинилися в розвитку і вийшли з-під контролю. Щоб уникнути цього несприятливого побічного ефекту, необхідно до трансплантації відокремлювати такі клітки, що не до кінця диференціювалися. Таким чином, наступним кроком буде знайти способи очищення дофаминэргических нейронів від незрілих туморогенных кліток.

Матеріали дослідження опубліковані в статті Roy et al. Functional engraftment of human ES cell-derived dopaminergic neurons enriched by coculture with telomerase-immortalized midbrain astrocytes. Nat Med. 2006 Nov;12(11):1259-68. Epub 2006 Oct 22.