среда

Зростання асоціюється з ризиком периферичної сенсорної нейропатії

Високі люди, незалежно від того, чи страждають вони діабетом чи ні, мають збільшений ризик периферичної сенсорної нейропатії, згідно повідомленню в листопадовому випуску "American Journal of Epidemiology".

Асоціація з висотою "в значній мірі визначає відмінності в поширеності периферичної сенсорної нейропатії у чоловіків і жінок", відзначають доктор Іїлінг Дж. Ченг (Yiling J. Cheng) і колеги.

Отримані результати засновані на аналізі даних по 5229 суб'єктам, 40 років або старше, що взяли участь в опиті "US National Health and Nutrition Examination Survey" в 1999-2002 роках.

Периферійна сенсорна невропатія зустрічалася у 21,2 % пацієнтів з діабетом, майже в два рази частіше, ніж за відсутності діабету (11,5 %), затверджують автори. Чоловіки мали на 70 % велику вірогідність периферичної сенсорної невропатії, чим жінки, але асоціація втратила статистичне значення після ранжирування по висоті.

Очевидне порогове збільшення вірогідності периферичної сенсорної невропатії - в 2,3 разу, асоціювався із збільшенням зростання вище 175,5 см, указується в повідомленні.

Зростання може допомогти ідентифікувати людей, що мають вищий ризик розвитку периферичної сенсорної нейропатії, і що вимагають ретельнішого скринінгу на наявність даної патології, закінчують автори.