среда

Аспірин не менш ефективний, чим варфарин, в профілактиці повторного інсульту?

Як показав аналіз підгруп дослідження Warfarin versus Aspirin for Symptomatic Intracranial Disease (WASID), варфарин не ефективніше за аспірин в профілактиці повторного інсульту.

До дослідження WASID увійшли 569 пацієнтів, що перенесли ішемічний інсульт або транзиторну ішемічну атаку в середньому за 17 днів до включення. Всі учасники рандомізовано отримували або варфарин, або аспірин. Частота повторного інсульту - основної кінцевої крапки, за даними 1.8 років спостереження, не розрізнялася в обох групах. Додатково д-р Scott Kasner і його колеги (Пенсільванський Університет, Філадельфія) вирішили порівняти ефективність терапії варфарином і аспірином залежно від віку, підлоги, наявності гіпертонії і діабету, локалізації стенозу.

Виявилось, що при базилярному стенозі ризик повторного інсульту удвічі вище при прийомі аспірину. Варфарін був також ефективніший при ранньому початку терапії (протягом 17 днів від первинної цереброваскулярної події). Проте із-за невеликого розміру вибірки і широких довірчих інтервалів отримані дані не є статистично достовірними, і не можна говорити про перевагу одного препарату перед іншим, визнають самі автори.