четверг

Інтенсивний розвиток промисловості - чинник риски алергічних захворювань

Учені виявили, що багато хто з відкритих і синтезованих речовин пов'язаний з небезпекою для здоров'я людини.

За півтора століття інтенсивного розвитку промисловості людиною було створено величезну кількість нових речовин: було синтезовано величезну кількість нових речовин і близько 15 мільйонів нових субстанцій, без багатьох з яких вже неможливо собі представити сучасну цивілізацію. Але за прогрес доводиться платити. За ейфорією влади над природою послідувало важке розчарування: учені виявили, що багато хто з відкритих і синтезованих речовин пов'язаний з небезпекою для здоров'я людини. Згідно з сучасними даними, приблизно 150000-300000 речовин є потенційними алергенами: вони здатні викликати алергічні захворювання. Забруднення навколишнього середовища також вносить важливий внесок до погіршення здоров'я людей. На тлі поганої екології істотно підвищується ризик алергічного захворювання: наприклад, токсичні речовини, що містяться в повітрі, осідають на поверхні грунту, на листі і квітах. В результаті природні речовини, пилок рослин міняються, перетворюючись на потенційні алергени, особливо небезпечні для людей з підвищеною чутливістю. (imEinklang, 2005).
За даними статистичних досліджень можна прослідкувати, наскільки швидко росте число людей з алергією

Пацієнти з алергією або з атопією не є особливою групою: при деяких професіях алергія вже стала професійним захворюванням (наприклад, у перукарів). Також добре відомі і широко поширені астматичні алергічні реакції на борошняний пил в хлібопеченні.

За даними статистичних досліджень, проведених в Швейцарії, можна прослідкувати, наскільки швидко росте число людей з алергією: у 20-х роках минулого сторіччя лише 1% населення страждав алергією на пилок. 30 років через цей показник виріс до 5%, а на початку нашого століття цим захворюванням уражено вже 10% швейцарців. За даними міністерства охорони здоров'я Німеччини, алергією страждають близько 20 мільйонів жителів цієї країни. Думка експертів таке: цей показник явно занижений, і насправді в Германії людей з подібним захворюванням вже близько 30 мільйонів.
Categories: