среда

Тяжкість інсульту підвищується у пацієнтів, чиї брати і сестри раніше перенесли інсульт

Д-р James Meschia і його колеги (Клініка Mayo, Рочестер) спостерігали за 505 пацієнтами середнього віку 65 років, 81% з яких був включений в дослідження протягом першого тижня вперше розвинутого інсульту.

Серед 488 пацієнтів, що надали відомості про наявність або відсутність інсульту у батьків, у 5% обидва батько перенесли інсульт, і у 28% інсульт в анамнезі був або у отця, або у матери.

Серед 438 учасників, що мають сестри і братів, у 9% інсульт переніс один з братів і сестер, у 3% - два і більш. Причому за наявності сестер і братів, що перенесли інсульт, вірогідність розвитку важкого інсульту (бали за шкалою National Institutes of Health Stroke Scale не менше 5) у самих учасників була удвічі вища. Ця асоціація не залежала від віку, супутньої гіпертонії і діабету, доинсультного порушення функцій. Аналогічні результати були отримані для показників по шкалах Barthel Index, Oxford Handicap Scale, Glasgow Outcome Scale. Між тяжкістю інсульту і наявністю інсульту у батьків зв'язку не наголошувалося.