среда

У жінок ефективність постинсультной реабілітації менша, ніж у чоловіків, повідомляють італійські дослідники

В рамках дослідження "випадок-контроль" 440 инсультных хворих були розділені на дві групи по підлозі і потім зіставлені один одному по тяжкості інсульту, зросту і часу від розвитку симптомів до госпіталізації. Програма реабілітації включала годинні фізіотерапевтичні сесії двічі в день, 6 днів в тиждень, починаючи на другу добу після надходження

Крім того, проводилося лікування, направлене на відновлення мови, ковтання, перистальтики і функції сфінктерів; при збереженні когнітивних функцій призначалася працетерапія. Виявилось, що після втручання чоловіка частіше, ніж жінки, були в змозі підніматися по сходах і виконувати повсякденні навантаження без сторонньої допомоги: стандартизованные стосунки шансів 3.2 і 2.9, відповідно. Навпаки, жінки в 1.7 разів частіше були вимушені користуватися тростиною при ходьбі і в 1.9 разів частіше потребували часткової сторонньої допомоги при виконанні повсякденних навантажень.

Д-р Stefano Paolucci і його колеги (Fondazione IRCCS Santa Lucia, Рим, Італія) висувають ряд можливих причин даного феномену. Незалежно від віку, у чоловіків більше м'язова сила, і вони, як правило, активніші, ніж жінки. Крім того, жінки можуть бути більш схильні просити що оточують про допомогу, а чоловіки вважають за краще приховувати потребу в сторонній підтримці.