суббота

Традиційні індійські трави не допомагають від раки

Експерти не підтвердили, що індійські лікарські трави лікують рак, повідомляє ВВС. Раніше на їх чудодійній силі наполягала доктор Розі Денієл (Rosie Daniel), колишній розділ онкологічного центру Брістольського, прихильниця комплексних методів лікування раки.

Препарат Carctol, що складається з восьми лікарських рослин, що використовуються в традиційній індійській медицині, спочатку був оголошений причиною "чудового" зцілення її хворих. Проте пізніше вона визнала, що не може бути упевнена в тому, що саме цей препарат сприяв одужанню хворих.

Препарат Carctol був запропонований доктором Нандлалом Тіварі (Nandlal Tiwari) з Раджастхана, який лікував ним своїх пацієнтів більше 25 років. Він також рекомендував хворим утримуватися від кислого і пити велику кількість води - до п'яти літрів в день. Передбачалося, що препарат створює в організмі лужне середовище, в якому гинуть ракові клітки.

Доктор Денієл прописувала своїм пацієнтам Carctol до і після хіміотерапії, розглядаючи його як засіб "детоксикації" організму і його очищення від кислот.

Проте ефективність ліків і відсутність побічних ефектів мають бути спочатку підтверджені в клінічних дослідженнях, які відносно цього препарату не проводилися. Тому колеги назвали заяви доктора Денієл "безвідповідальним".

"Щодня з'являються заяви про нові "чудодійні" засоби проти раки, - говорить Річард Салліван, керівник клінічних випробувань Британського Центру дослідження раки. - Хворі раком дуже уразливі. Вони можуть віддати перевагу неперевіреним засобам над традиційним лікуванням, що завдасть їм непоправної шкоди".