среда

Депресія впливає на сприйняття жінками відновлення після інсульту

Використовувані в даний час критерії можуть неточно відображати дійсне функціональне відновлення у жінок, що перенесли інсульт.

Через один рік після перенесеного інсульту 488 учасникам дослідження Northern Manhattan Study було поставлено два питання: "Чи відчуваєте Ви, що повністю відновилися?" і чи "Необхідна Вам допомога в повсякденній активності?". Як повідомляють д-р J Chong і колеги (Колумбійський Університет, Нью-Йорк), про повне відновлення, без потреби в сторонній допомозі, повідомили 24% пацієнтів. Не дивлячись на повне відновлення, стороння допомога була потрібна 8% хворих. Ще 23% пацієнтів допомога не була потрібна, не дивлячись на неповне відновлення, і у 45% неповне відновлення супроводилося потребою в сторонньому відході. В цілому, відповіді пацієнтів корелювали з балами за шкалою Barthel (activities of daily living, ADL). Проте, ця кореляція була набагато слабкіша у жінок, чим у чоловіків.

Так, серед хворих з балами за шкалою Barthel ADL 95-100 (оптимальні функціональні можливості), жінки частіше повідомляли про неповне відновлення і потребу в сторонній допомозі, в порівнянні з чоловіками: 27% проти 15%, відповідно. Навпаки, 37% чоловіків повідомляли про неповне відновлення без потреби в сторонньому відході, в порівнянні з 28% жінок. Важливо відзначити, що серед учасників з максимальними балами за шкалою Barthel ADL потреба в сторонній допомозі достовірно корелювала з наявністю депресії. За даними попередніх досліджень, у жінок постинсультная депресія розвивається в два рази частіше, ніж у чоловіків.