среда

Електростимуляція викликає шизофренію

Проста електростимуляція певних відділів кори головного мозку може викликати у пацієнта нав'язливі галюцинації, що нагадують симптоми шизофренії. Незвичайний ефект виявлений і описаний співробітниками швейцарської Державної Політехнічної Школи. Звіт про дослідження опублікований в журналі Nature. Дивний побічний ефект був зафіксований при лікуванні 22-річної жінки, страждаючою епілепсією, і що не мала раніше проблем з психічним здоров'ям. Пацієнтка проходила підготовку до хірургічної операції по видаленню що викликає епілептичні припадки рубцевої тканини, що утворилася після травми головного мозку.

Намагаючись якомога точніше визначити вогнище епілептичної активності, лікарі впливали електронними імпульсами на мозок хворого. Під час обстеження електрод випадково зачепив скронево-тім'яну область кори, що відповідає за координацію тих, що поступають в мозок даних про положення тіла в просторі. В результаті у хворого виникло стійке відчуття присутності за її спиною темної фігури, що копіює рухи її тіла.
За словами координатора дослідницького проекту доктора Олафа Бланке, зафіксована в ході дослідження ілюзія може пояснюватися такою, що відбулася під дією електричних імпульсів проекцією інформації, що зовні поступає в мозок, про положення власного тіла пацієнтки. Результати спостережень ясно свідчать про те, що відносне просте перемикання електричних сигналів в головному мозку може викликати складні психіатричні симптоми у психічно здорових людей, відзначає доктор Бланке.

Не виключено, що аналогічний механізм лежить в основі таких симптомів шизофренії як роздвоєння особи, нав'язливе відчуття підлеглості чужій волі, сприйняття членів власного тіла як що належать іншим, і так далі Найближчим часом учені збираються відтворити виявлений ефект в ході клінічних досліджень за участю декількох здорових добровольців.