суббота

Солона їжа провокує печію

Солона їжа і куріння можуть стати причиною розвитку не тільки гіпертонічної хвороби і атеросклерозу, але і гастроезофагального рефлюксу - інакше кажучи, хронічної печії. До такого висновку прийшли учені з Каролінського інституту.

Як показали проведені ними дослідження, в яких взяли участь 3153 пацієнти з печією і 40120 здорових добровольців, активне куріння протягом 1-5 років збільшує вірогідність розвитку рефлюксу на 20%, куріння протягом більше 20 років - на 70%. Що ж до солі, то люди, що регулярно підсолюють пищу, страждають цією хворобою на 70% частіше, ніж ті, які віддають перевагу несолоній або слабосоленую їду, а ті, хто зловживає солоними м'ясними або рибними блюдами, захворюють нею на 50% частіше середнього.

"Отримані нами результати виявилися досить несподіваними навіть для нас самих, - розповів в інтерв'ю кореспондентові "Reuters" доктор М. Нілссон, керівник цього дослідження. - Ми не виявили зв'язку частоти гастроезофагального рефлюксу з такими відомими негативними чинниками, як, наприклад, алкоголізм або вживання гарячого чаю. А ось зв'язок з курінням і споживанням солі виявився цілком однозначним.