суббота

Алкоголь притупляє відчуття гумору

Люди, що тривалий час зловживають алкоголем, поступово втрачають відчуття гумору, перестають розуміти багато жартів і взагалі не вважають за їх смішних. Німецькі і британські учені під керівництвом Дженіфер Юкерманн досліджували 29 пацієнтів, страждаючих хронічним алкоголізмом і що проходять лікування в клініці Bochum, Німеччину.

Їм були запропоновані ряд тестів для визначення настрою, інтелектуальних можливостей, стану пам'яті і психомоторних функцій, а також здатності сприймати жарти. Як контрольна група використовувалися 29 здорових людей.

При дослідженні здатності розуміти жарти пропонувалися декілька варіантів пояснень - в чому суть того або іншого жарту, причому тільки один з варіантів був вірним, він же - найбільш послідовним і логічним із запропонованих. Серед пацієнтів клініки тільки 68 відсотків опитаних вибрали правильний варіант, в контрольній групі - 92 відсотки.

У першій групі також опинилися гірші результати тестів пам'яті і розумових здібностей. Це, на думку дослідників, багато в чому і пояснює зниження здатності сприймати жарти.

Разом з соціальною дезадаптацією, втрата відчуття гумору утрудняє реабілітацію таких пацієнтів. Юкерманн і колеги вважають, що необхідні спеціалізовані реабілітаційні програми, що враховують цю особливість страждаючих хронічним алкоголізмом.

Результати дослідження опубліковані в лютневому номері журналу Addiction.