суббота

Росіянки не припиняють випивати навіть під час вагітності

Дослідження, проведене американськими фахівцями в Санкт-Петербурзі, показало, що дві третини росіянок продовжують вживати спиртне, навіть знаючи про те, що вагітні.

Група дослідників з Університету Північної Дакоти під керівництвом доцента кафедри клінічної неврології Арлінди Крістіансон (Arlinda Kristjanson) за участю співробітників Санкт-петербурзького державного медичного університету імені І.П. Павлова опитала 899 петербурженок фертільного віку в центрах зайнятості, школах, поліклініках і клініках. Не дивлячись на побоювання російських акушерів, жінки досить охоче йшли на контакт і детально відповідали на питання про своє взаємовідношення з алкоголем.

95,9 відсотка опитаних заявили, що вживали алкоголь протягом останніх 12 місяців. 60 відсотків вагітних відзначили, що продовжували вживати спиртне навіть після того, як дізналися про свою вагітність. При цьому третина вагітних випивала як мінімум один раз за минулий місяць, а 7,4 відсотка вживали більше 5 дрінков (90 грама чистого етанолу) за один раз.

Для порівняння - при проведенні аналогічного дослідження в США лише 60 відсотків жінок дітородного віку повідомили про вживання спиртного за останній рік. І лише 3,3 відсотка вагітних продовжували випивати після того, як дізналися про свою вагітність.

Дослідники вважають, що просвітницька робота серед жінок взагалі і вагітних зокрема ведеться дуже погано. Так, 90 відсотків опитаних вагітних росіянок сказали, що в принципі знають про шкоду алкоголю під час вагітності, але тільки 71 відсоток уточнили, що цієї шкоди завдається організму дитини, і лише 47 відсотків чули про алкогольний синдром плоду.

Результати дослідження опубліковані в лютневому номері журналу Alcoholism: Clinical and Experimental Research.