суббота

Діти тих, що палять під час вагітності матерей приречені на куріння

Курцям, матері яких палили під час вагітності, складніше відмовитися від сигарет. Про це свідчать результати досліджень, проведених фахівцями Медичного центру Університета Дьюка (Duke University Medical Center) на тваринах. Відомо, що нікотин, що потрапляє в організм вагітної жінки, ушкоджує ділянки головного мозку плоду, що відповідають за здібність до навчання, пам'ять і закріплення рефлексів. Професор Едвард Льовін і його колеги встановили, що ці пошкодження можуть «програмувати» головний мозок плоду на нікотинову залежність в майбутньому.

Льовін і колеги піддавали вагітних щурів дії нікотину. Дитинчатам, що потім народилися, надавалася можливість самостійно отримувати дози нікотину - стільки, скільки вони захочуть. Одне натиснення на спеціальну клавішу забезпечувало потрапляння в організм нікотину, відповідного одній викуреній сигареті. У контрольній групі щурячий молодняк не піддавався дії нікотину в утробі матері. Спочатку обидві групи «палили» з однаковою інтенсивністю - близько 10 сигарет в день. Потім у крисят на тиждень «відібрали сигарети», викликавши абстиненцію. Після того, як доступ до нікотину був відновлений, щури з першої групи почали «палити» в два рази інтенсивніше, ніж їх родичі з контрольної групи. Якщо проектувати ці результати на людей, виходить, що курці, матері яких палили під час вагітності, важче переносять абстиненцію, а, означає, їм буде багатократне складніше кинути палити.

Таким чином, вважають дослідники, вагітна жінка повинна повністю відмовитися від куріння ради здоров'я майбутньої дитини. Причому робити це необхідно без використання нікотинових пластирів, никотінсодержащих жувальних гумок і іншої підтримуючої терапії. «Куріння майбутньої матері небезпечне не тільки передчасними пологами або зниженням масою тіла новонародженого, Воно викликає зміни в головному мозку дитини, які збережуться потім протягом всього життя», - пояснив професор Льовін.

Результати дослідження опубліковані в останньому номері журналу Pharmacology, Biochemistry and Behavior. Спонсорами дослідження виступили Національний інститут наркології США (National Institute on Drug Abuse) і тютюнова компанія Philip Morris USA.