суббота

Рак можна виявити навіть по слині

Американські учені запропонували новий метод діагностики раки, заснований на аналізі зразків слини. За попередніми даними, точність видаваного ним результату наближається до 100 відсотків.

Методика, розроблена в Університеті штату Каліфорнію, передбачає узяття зразків слини пацієнта і виділення з них так званою мрнк - молекул, що беруть участь в передачі генетичній інформації від ядра клітки до інших її структурам. мрнк злоякісних кліток достатнє сильно відрізняється від мрнк здорових кліток, тому її порівняно легко ідентифікувати навіть при невеликому вмісті в аналізованому зразку. Як показали попередні дослідження, в ході яких за допомогою нового методу було обстежено 32 пацієнти, страждаючих раком різних органів голови і шиї, точність і достовірність результатів такого аналізу складає 91%. Учені упевнені в тому, що при масштабніших клінічних дослідженнях їм вдасться підвищити ці характеристики як мінімум до 99%.

«Зараз єдиним достовірним способом діагностики раки є біопсія - узяття зразка тканини з передбачуваного пухлинного вузла і його мікроскопічне і гістохімічне дослідження, - розповів в інтерв'ю кореспондентові «ВВС» доктор Девід Вонг, один з розробників нової методики. - Але таке дослідження зв'язане з рядом проблем - адже для того, щоб отримати шуканий зразок, потрібно буквально зробити людині хірургічну операцію. Тому ми пішли принципово іншим шляхом і спробували створити таку методику, яка дозволяла б отримати точний результат без прямого узяття зразка ураженої раком тканини. І я вважаю, що нам це вдалося.»