суббота

Чим небезпечне ожиріння для Ваших органів травлення?

Люди, які страждають ожирінням знають, що вони ризикують захворіти серцево-судинною патологією і діабетом. Гірка правда полягає в тому, що у повних людей так само підвищений ризик захворювання патологією органів травлення: жировою хворобою печінки, гастроезофагальним рефлюксом, патологією жовчного міхура, панкреатитом і деякими формами раки органів травлення.

Надлишок жиру в організмі означає, що всі органи у тому числі і печінка перенасичені ліпідами. Надлишок жирових субстанцій в печінці викликає порушення її функції і хронічні захворювання. В тому випадку, якщо ви страждаєте діабетом і гіпертонією у Вас 75% шансів мати жирове захворювання печінки.

У нормі, багата живильними речовинами кров з шлунку і кишечника проходить через печінку, де в результаті обміну жирів, вуглеводів і мінеральних речовин конвертується в енергію. Проте розпад надмірної кількості жирів викликає підвищення кількості жирних кислот, які можуть пошкодити печінку, порушити регуляцію змісту глюкози в крові і депонування резервних запасів вуглеводів. У печінці починають розвиватися процеси що нагадують ті, які розвиваються при зловживанні алкоголем. Можливий результат цього процесу в цироз печінки. Слід зазначити, що захворювання печінки пов'язані з ожирінням - провідна причина трансплантації печінки в Сполучених штатах Америки.

Ожиріння - чинник риски виникнення гастроезофагальної рефлюксной хвороби (ГЕРБ) - поразки нижнього сфінктера стравоходу (м'язи яка виконує функції клапана між стравоходом і шлунком. При ГЕРБ цей клапан не закривається і вміст шлунку повертається назад в стравохід, викликає печію і розлади кислотної функції шлунку. Втрата ваги у поєднанні з поліпшенням дієти полегшує явища ГЕРБ.
Взаємини між огрядністю і хворобами жовчного міхура складніші. Хвороба жовчного міхура характеризуються утворенням каменів, для побудови яких використовується холестерол. У жовчному міхурі при ожирінні виникають застійні явища, що так само стимулює камнеообразованіє.

Товстуни частіше страждають важкими формами панкреатиту, що ймовірно пояснюється скупченнями жиру навколо підшлункової залози, зниженням активності панкреатичних ферментів і накопиченнями токсичних продуктів в організмі.

І нарешті, при ожирінні частіше зустрічається рак кишечника і прямої кишки і печінки. Причини цього феномену не ясні, але ймовірно, має місце поєднання генетичних чинників і неправильного живлення.
Серед природних і нешкідливих засобів, які можуть сприяти нормалізації жирового обміну і нормалізації маси тіла слід згадати природні сорбенти і харчові волокна (наприклад, біодобавка РЕКИЦЕН-РД.