суббота

Гібридна йога надихає

На недавніх заняттях йогою в Нью-Йорку дюжина ентузіастів глибоко дихала, розслабляла плечі і приймала позу лева. Вони ставили руки перед особами, як лапи, і висовували мови. Потім присутні почали ходити по кругу, дивлячись в обличчя один одного і викрикуючи "хо, хо, ха, ха".

"Я називаю це новою йогою, - говорить Франсина Шор, соціальний працівник і один з чотирьох лідерів 45-хвилинних занять в клубі "Жираф, що Сміється,". - Це дуже вимотує, поки займаєшся, і дуже радує".

Вже існують йогилати і дісько-йога. Тепер в США з'явилися ентузіасти нового гібрида - йоги сміху.

Поєднання дихальних вправ традиційної йоги з м'якими розтяжками і вправами, що імітують сміх, - нова йога, за задумом, повинна викликати справжній сміх. Її прихильники говорять, що вона допомагає зняти стрес і приносить користь здоров'ю, наприклад, полегшуючи астму.

Дослідження з приводу сміху і здоров'я знаходяться в зачатковому стані, але є припущення, що сміх укріплює імунну систему, збільшує переносимість болю, знижує рівень гормонів стресу, тим самим зменшуючи ризик серцевих нападів. За словами інструкторів, йога сміху дає всі ці переваги і до того ж полегшує бронхіти і астму, підвищує самооцінку і упевненість в собі, знімає депресію і тривогу, тонізує м'язи особи.

Майже всі згодні з тим, що вона не заподіює шкоди.

Популярність йоги сміху виникла в період, коли йога в цілому продовжує переможний марш по США. Згідно опиту, проведеному в 2003 році Harris Interactive за замовленням спеціалізованого тижневика Yoga Journal, більше 7% дорослих американців, тобто 15 млн чоловік, сьогодні займаються йогою - і це на 28,5% більше, ніж рік тому. Кожен шостий з 35,3 млн респондентів висловив намір зайнятися йогою в найближчих 12 місяців.

На думку експертів, розповсюдження йоги приводить до виникнення все нових гібридів, і йога сміху лише один з них. Серед інших відгалужень від традиційної йоги є йо-ши (поєднання йоги з тай-ши), йогиати (йога і Пілати) і йога, що крутиться (поєднання йоги з їздою на велосипеді).

Звичайний сеанс йоги сміху триває близько 30 хвилин, коштує від нуля до 15 доларів і починається з глибокого дихання і розтяжок. Учасники роблять ряд вправ, в які включені скандування "хо, хо, ха, ха", рух по кімнаті і контакт очима. Є вправа "сміх по телефону": учасники вдають, що говорять по мобільних телефонах, а потім, встановивши контакт очима, починають свої "хо, хо, ха, ха".

Під час "мстивого сміху" учасники загрожують один одному вказівними пальцями і викрикують "ха". Ще одна популярна вправа "чому я сміюся", полягає в тому, що ви упираєте руки в боки, дивитеся на інших і питаєте: "Чому я? Ха, ха, ха".

Кожна вправа триває близько хвилини і перемежається глибоким диханням і розтяжками, а потім слідує перехід до наступної пози. Прихильники стверджують, що поєднання глибокого дихання, "хо, хо, ха, ха" і вправ чудово стимулює діафрагму, м'язи живота і легені. Як і в інших видах йоги, кожен вольний винаходити власні вправи.

Учасники говорять, що перебування в безглуздих позах і те, що в них перебувають інші, швидко викликає справжній сміх. Єдине правило: сміятися можна один з одним, але не один над одним.

У пошуках чистих жартів

Нинішня йога сміху - це винахід індійського лікаря Мадана Катарьі. У 1995 році, прочитавши про користь сміху для здоров'я, він і ще чотири люди почали щодня зустрічатися вранці в одному з парків Бомбея і розповідати смішні історії. Виснаживши запас анекдотів, в яких не було грязі, вони почали жартувати один над одним і сміятися. І тут Катарьі прийшло в голову: дуже легко сміятися без причини, коли бачиш, як сміються інші.

На основі цієї концепції і власних досліджень він розробив поєднання дихальних і "ігрових" вправ, призначених для групових занять. Звідси і пішла хасья, або йога сміху.

За оцінкою д-ра Катарьі, сьогодні в світі налічується більше 2,5 тис. клубів йоги сміху.

Стів Вільсон, психолог і фахівець з гумору, що навчився цій техніці шість років тому в Індії і що заснував компанію World Laughter Tour Inc., стверджує, що в США існує більше 100 клубів, більшість з них безкоштовні.

Окрім шкіл йоги, росте попит на навчання йоги сміху з боку корпорацій, що шукають способи зняття стресу.

Інструктор Лайза Вессман з Нью-Йорка говорить, що цього року провела в корпораціях і асоціаціях 36 курсів йоги сміху, тоді як в 2002 році всього шість.

По правді кажучи, йога сміху підходить тільки обмеженому громадянству. У центрі "Лотос, що Сміється," в Нью-Йорку ідея так і не прижилася. Центр відкрив клуб йоги сміху чотири роки тому, а два роки тому він тихо зник, поступившись місцем щомісячним семінарам. "Люди просто не поверталися", - говорить одна із засновниць лотоса", що "Сміється, Дана Флінн, яка вважає, що в Америці і так достатньо приводів для сміху.

Деякі приклади гібридів

Йо-ши - йога і тай ши

Йогилати - йога і Пілати

Йога, що крутиться, - йога і велосипед

Бога - йога і бокс

Дісько-йога - йога і музика дісько

Аква-йога - йога і вода

Гола йога - йога і одяг