суббота

Любов до овочів залежить від дієти матері

Мати може прищепити дитині любов до овочів і фруктів, якщо сама буде їсти їх у період годівлі грудьми, а також регулярно давати овочі дитині при введенні прикорму.

Відомо, що достаток овочів і фруктів у раціоні захищає від ожиріння, деяких видів раку. Незважаючи на це багато дорослі й дітей їдять зелень мало й нерегулярно.

"Кількість овочів, що з'їдають, і фруктів сильно залежить від того, чи подобається дитині їхній смак. Якщо ми зрозуміємо, як навчити дітей любити ці смаки, ми зможемо з раннього віку привчити їх до здорового харчування", - говорить Julіe A. Mennella з Monell Chemіcal Senses Center (Філадельфія, США).
Julіe A. Mennella і Catherіne A. Forestell виявили, що смакові відчуття з раннього дитинства впливають на подальше відношення до здорової їжі.
У дослідженні брали участь 45 дітей у віці від 4 до 8 місяців, 20 з яких перебували на грудному вигодовуванні. Дітей розділили на дві групи. У першій групі дітям вісім днів підряд давали зелену квасолю, у другій групі - зелену квасолю й персики. До й після оцінили відношення дітей до цих продуктів.

Автори відзначають, що в дітей, що вигодовують грудьми, відношення до квасолі й персиків залежало від того, наскільки регулярно ці продукти вживали сама мати. Імовірно, дитина відчуває смак овочів і фруктів у материнському молоці.

"Це прекрасна система. Смак їжі, що з'їдає матір'ю, передається дитині через амниотическую рідина й грудне молоко. Дитина любить смак тих продуктів, які регулярно їсть мати", - пояснює Julіe A. Mennella.

Протягом 8 днів, коли дітям давали квасоля, відношення до овочу поступово поліпшувалося й у дітей, що вигодовують грудьми, і в дітей, що перебувають на штучному вигодовуванні. Діти стали з'їдати майже в три рази більше квасолі.

"Дитині із самого народження не подобається гіркий смак. Щоб привчити його до овочів, потрібно дати йому можливість звикнути до їхнього смаку", - говорять автори.

Вони також радять матерям не відмовлятися від корисних продуктів тільки тому, що дитина гримасує, коли їх пробує. За даними дослідження, вираження особи дітей найчастіше не пов'язане з їхнім бажанням продовжити прийом їжі.

За матеріалами Reuters Health.