суббота

Рівень фізичної активності впливає на тривалість життя більше, ніж маса тіла

Фахівці з Університету Південної Кароліни (Unіversіty of South Carolіna) провели дослідження за участю 2603 людей похилого віку у віці 60 років і більше. Фізична активність учасників оцінювалася за результатами тестування на біговій доріжці (тредмиле) з кутом, що збільшується, нахилу. Ожиріння й надлишкова маса тіла визначалися по індексі маси тіла (стандартний медичний показник, що розраховує по співвідношенню росту й ваги) і окружності талії.

Спостереження за учасниками велося протягом 12 років. За цей період 450 чоловік померли, повідомили вчені. Проаналізувавши отримані дані, вони з'ясували, що з фізичної активності впливала на тривалість життя. Показники смертності в самій малорухомій групі учасників були в чотири рази вище, ніж у групі найбільше фізично активних людей похилого віку.

"Ми виявили, що фізично активні люди, що страждали ожирінням,...мали більше низький рівень смертності, чим неспортивні люди з нормальною вагою або худі", - повідомив керівник дослідження Сюэмэй Сунь (Xuemeі Suі).

Учені відзначили, що навіть невеликі зусилля по збільшенню фізичної активності позитивно позначаються на стані здоров'я.

"Якщо ви маєте надлишкову вагу або страждаєте ожирінням, а також ведете малорухомий спосіб життя - почніть із трьох 10-хвилинних прогулянок тричі в день. Ви не скинете багато ваги, але зможете значно поліпшити стан здоров'я", - повідомив співавтор дослідження Стивен Блэр (Steven Blaіr).

По даним американських Центрів контролю й профілактики захворювань (CDC), більше третини дорослих жителів США страждають ожирінням. Регулярно займаються спортом менш половини американців, свідчить статистика.