суббота

Новинки діагностики раки молочної залози

Доведено, що лізофосфатідная кислота може використовуватися як "індикатор" ефективності лікування жінок з гінекологічними пухлинами.

Встановлено, що розвиток метастазів раки молочної залози в кістковій тканині пов'язаний з підвищеним утворенням лізофосфатідной кислоти і збільшенням активності рецепторів кліток до цієї речовини.

Потрапляючи в різні органи і тканини, клітини пухлини активно діляться, їх кількість нестримно збільшується і, таким чином, вони дають початок вторинним пухлинам (метастазам). Вони швидко ростуть, (як правило, набагато швидше, ніж первинна пухлина) і активно виділяють в кров численні токсичні речовини, що порушують роботу життєво важливих органів і тканин. Поступовий стан організму погіршується, і все закінчується смертю.

Якби формування пухлини не супроводилося утворенням метастазів, те лікування онкологічних проблем шляхом хірургічного втручання не представляло б особливої праці, проте видаляти численні метастази з печінки, легенів, кісток і інших тканин практично неможливо. Тому будь-яка інформація, що стосується процесу формування метастазів пухлин, має велике значення для розробки сучасного ефективного лікування онкологічних захворювань.

Пухлини молочних залоз у наш час зустрічаються відносно часто і є украй небезпечними, не дивлячись на появу вдосконалених методів їх діагностики. Це можна пояснити мізерною симптоматикою і швидким зростанням новоутворень.

Окрім цього, багато видів злоякісних пухлин грудних залоз дають ранні і численні метастази. Якщо вони розвиваються в поверхневих лімфатичних вузлах, то їх видаляють хірургічно. Якщо ж метастази з'являються в кістковій тканині, то шансів на їх видалення практично немає. Окрім цього, метастази руйнують кісткову тканину і можуть викликати сильний біль і патологічні переломи.

Кілька років тому увагу учених привернула лізофосфатідная кислота (LPA). Ця речовина має ліпідну природу і володіє біологічною активністю, тобто воно здатне впливати на функціонування кліток і тканин. Наприклад, LPA стимулює розмноження деяких видів кліток і підвищує їх здібність до виживання в несприятливих умовах. Окрім цього, при появі в організмі злоякісної пухлини утворення LPA істотно зростає. Наприклад, у хворих жінок з раком яєчників і матки, значно підвУ клітках багатьох тканин організму є особливі чутливі білки - рецептори, здатні реагувати на присутність LPA. Є вони і в кістковій тканині. Тому учені з Франції під керівництвом Ahmed Boucharaba перевірили, наскільки зв'язані LPA і рецептори до неї з механізмом розвитку кісткових метастазів. Для цього вони використовували не тільки експериментальні пухлини у тварин, але і діагностичні матеріали хворих жінок.

Результати проведених досліджень виявилися дуже інтереснимі. Зокрема, було встановлено, що, не дивлячись на нездатність кліток раки молочної залози продукувати LPA, присутність в організмі даної пухлини стимулює виділення LPA тромбоцитами крові поблизу пухлини. Саме тому, в кістковій тканині підвищується активність рецепторів до LPA, і виділяються особливі біологічно активні речовини, які створюють умови для зростання і розвитку метастазів пухлини. Коли ученим вдалося заблокувати утворення LPA у тварин шляхом спеціальної дії на їх тромбоцити, то різко скоротилася частота виникнення метастазів в кістковій тканині і знизилася інтенсивність остеолізу (руйнування кісткової тканини).

Таким чином, доведено, що лізофосфатідная кислота і клітинні рецептори до неї грають важливу роль у формуванні метастазів пухлин молочної залози в кістковій тканині. Тому, LPA можна використовувати як "індикатор" ефективності лікування жінок з гінекологічними пухлинами.
ищується концентрація LPA не тільки в крові, але і в рідині, що накопичується в черевній порожнині.