суббота

Европа відкриває у себе тропічні хвороби

Жаркі літні сезони піддають жорстокій перевірці серцево-судинну систему. М'які зими сприяють розповсюдженню збудників інфекцій, які, як нам здавалося, властиві лише тропічним широтам. Глобальне потеплення порушило багато елементів такого делікатного механізму, як планета Земля. Наслідки цього процесу починаються позначатися і на здоров'ї людини. Більше всього від цих змін страждають жителі країн, що розвиваються, в Африці, якою загрожують голод і зростання інфекційних захворювань. Південно-східна Азія найбільшою мірою схильна до метеорологічних явищ, що супроводяться повенями і обвалам.

У Европе найбільшу тривогу викликають хвилі дуже жаркої погоди. Літом 2003 року від перегріву загинули 35 тисяч чоловік, перш за все немолоді і страждаючі серцевими захворюваннями люди. Але не дуже радіють теплу і люди, страждаючі алергічними захворюваннями. При теплій погоді пилок знаходиться в повітрі триваліший час. Забруднення атмосфери і присутність озону на низьких висотах загострюють напади алергічної астми і хронічної бронхопневмопатії - хворобі, типовій для курців, утрудняючій надходження повітря в легені.

Малярійний комар, ймовірно, найстрашніша загроза в плані розповсюдження інфекцій, досяг Европи в серпні минулого року. Як повідомляє Financial Times, на корсіці зареєстрований перший за останніх 35 років випадок захворювання місцевого жителя малярією. У статті, опублікованій в журналі The Lancet, Ентоні Макмайкл з Університету Канберри прогнозує до 2100 року зростання захворювань малярією на 16-28%. "При вищих температурах активніше розмножуються віруси і сальмонелли, і холери", - продовжив учений. Лихоманка Західного Нила, що спочатку розповсюджувалася лише в африканських широтах, впродовж десятка років спостерігається в Европе, в Сполучених Штатах реєструються епідемії цієї хвороби. У Італії за два останні літні сезони понад 200 купальщиків опинилися в госпіталях в результаті інтоксикації водоростю Ostreoptis ovata, яка живе в тропічних водах.

Усесвітня організація охорони здоров'я ще в 2003 році опублікувала доповідь про "Зміни клімату і впливі цього процесу на здоров'ї людини". Хвилі літньої жари, мовиться в доповіді, "можуть привести до зростання смертності серед осіб літнього віку, людей, страждаючих серцево-судинними захворюваннями, незабезпечених людей, що проживають у великих містахСтрашні прогнози, проте, відображають лише один з проявів зміни клімату, принаймні в Італії. "Не забуватимемо, - відзначає Лоренцо Чеки, лікар з центру біокліматології Флорентійського університету, - м'які зими на зразок минулої привели до зниження випадків захворювання грипом і респіраторними захворюваннями". Згідно прогнозам, ця зима повинна була супроводитися епідеміями грипу і простуди, високою активністю вірусних інфекцій. Але в пік епідемії було зареєстровано 7,5 випадку захворювання на тисячу жителів, що складає половину від показників сезону 2005/2006 років. "Якщо ми порівняємо ці показники, - продовжує Чеки, - те зниження числа загиблих від холоду цією взимку і зростання загиблих в результаті жарких періодів минулого літа, ймовірно, урівноважаться. Але ця рівновага порушується зростанням алергічних захворювань".
".