суббота

У крові людини знайшли нові ліки від ВІЧ

Компонент крові людини здатний перешкоджати розмноженню вірусу імунодефіциту і може стати принципово новими ліками від небезпечного захворювання. Пептидна молекула, після незначної модифікації що перетворюється на ефективний антивірусний агент, була відкрита фахівцями Університету Ульма (Німеччина).

По словах учених, нове з'єднання діє на вірус інакше, ніж сучасні антиретровірусні препарати. Попередні дані свідчать про те, що модифікований пептид здатний протистояти і лікарсько-стійким формам вірусу.

В ході тривалого дослідження учені вивчили властивості величезної кількості біохімічних з'єднань, здатних в тому або іншому ступені знижувати активність вірусу імунодефіциту в крові людини. В результаті вони зупинилися на невеликій молекулі білкової природи, що отримала назву вірус-інгибіторний пептид (VIRP).

Незначні зміни в амінокислотній структурі VIRP привели до того, що його антивірусні властивості посилилися на два порядки. Подальші тести показали, що деякі варіанти VIRP можуть зберігати свою структуру в плазмі крові впродовж тривалого часу, не викликаючи токсичного ефекту навіть в дуже великих концентраціях. Синтетичні версії VIRP володіли тими ж антивірусними властивостями, що дозволяє виключити участь в придушенні вірусу інших, невідомих вчених компонентів крові.

Учені встановили також, що мішенню VIRP є полісахарид оболонки вірусу імунодефіциту, що відповідає за проникнення вірусу в клітку.

На думку експертів, дослідження німецьких учених в даний час знаходиться на початковій стадії, проте його попередні результати дають підстави розраховувати на створення в майбутньому нового класу препаратів для боротьби з ВІЧ/СНІДОМ. Потреба в таких препаратах дуже велика, оскільки із-за незвичайно високої мінливості вірусу сучасні антиретровірусні терапії можуть незабаром втратити ефективність.